portret Charlotte Glorie  

Charlotte Glorie

luisterliedjes en conferences

voorpagina · biografie · de cd · concerten · gastenboek · columns . contact

19-09-2011
Je zult het maar zijn

Je zult het maar zijn, degene die daar woont. Ze dwingen je om je in je eigen huis te verstoppen voor de hatelijke blikken, voor het geschreeuw. “Pedo, rot op!” hoor je ze roepen. Pedo, wat een rotwoord! Kindervriend past beter bij je. Zij denken dat je een eng monster bent dat kinderen meeneemt en tegen hun zin vieze foto’s van ze maakt of zelfs seks met ze hebt. Maar zo ben jij niet. Verdomme, daar gaat je mooie bloempot! Daniël… Als je denkt aan al het praten en lachen, aan al die heerlijke middagen in het zwembad en aan Daniëls stralende ogen als hij een potje schaak van je won, word je warm van binnen. Jullie hadden het zo fijn samen en je had alleen lichamelijk contact met Daniël als hij dat zelf wilde. Het was mooi en puur, maar zij… – oh God, laat dat gebonk alsjeblieft ophouden - zij maken er iets vies en slechts van.

“Tuig dat aan kinderen zit, dat is toch echt het laagste van het laagste! Als hij aan mijn Dylan of mijn Deveney komt, snij ik zijn ballen er af. Ja Samira, je zou hem toch vermoorden als hij jouw Fatima wat zou aandoen? Pedo, rot op! Pedo, rot op! Ik heb geen strot meer over, maar hij moet weten dat wij dit niet pikken! We hebben een nette buurt waar onze kinderen veilig buiten kunnen spelen, ja toch Marlies? Dat moet zo blijven. Pas op Enrico, Johnny staat op die plantenbak! Hartstikke goed dat die kleine rakker de troep van die smeerlap vernielt, maar als die plantenbak afknapt, is jouw schatje toch nog de dupe van die engerd. Kom op mensen, blijven roepen: Pedo, rot op! Pedo, rot op! Weet je Wendy, Mijn zus zei dat die man toch ergens moet wonen en dat anderen weer last van hem krijgen als wij hem wegpesten. Wat kunnen mij die andere mensen schelen. Jahoor Deveney, dat ei mag je stuk slaan, toe maar, op zijn raam. Goed zo! Opzouten moet ie, maakt niet uit waarheen. Wij willen dat alle mensen in onze buurt prettig met elkaar samen leven. We voeden onze kinderen op tot goede burgers toch? Prima Dylan, roep maar klootzak door zijn brievenbus. Nog harder!”

Je zult het maar zijn, degene die in dat huis probeert te beginnen aan een nieuw leven. Gatver, dat klinkt als een ei tegen je raam. Jij zou ook willen dat je gewoon was, net als zij, dat je je niet tot kinderen aangetrokken voelde. Door de gesprekken met Verkerk, de psychiater, besef je nu beter hoe afwijzend en, in jouw ogen, puriteins de buitenwereld tegenover jouw gevoelens staat. Je zult kinderen voortaan op gepaste afstand houden, hoeveel moeite het ook zal kosten. Je wilt nooit meer de bak in draaien, zoals toen met Daniël, maar zij geven je geen kans om te laten zien dat je van goede wil bent. “Pedo, rot op!” Het gaat maar door. Je stopt je oren dicht. Ze zijn zo overtuigd van hun gelijk. Jij bent fout en zij zijn goed. Maar misschien is die vader, die het hardst staat te schreeuwen, wel een notoire vreemdganger of jat die moeder, die haar kind nu tot vernielingen aanzet, wel regelmatig iets uit een winkel. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Oh shit, daar hoor je die steen al, dwars door je ruit!

“Snap jij dat Deveney? We mogen zomaar onze middelvinger opsteken en dingen kapot maken en vieze woorden roepen. Vind jij dat leuk Def? Ik eigenlijk niet zo. Maar het moet van pappa en mamma, want die meneer van dit huis is eng. Dat hebben ze op internet gelezen en wat op internet staat is waar toch? Weet je nog dat we hem een keer zagen? Toen vond ik hem er helemaal niet eng uitzien, jij? Zal ik die bloempot kapot gooien? Wauw, helemaal stuk! Zag je dat? Johnny lachte er heel hard om. Normaal plaagt ie me altijd. Nou durf ik ook wel belletje te lellen. Doe je mee? Wat voor enge, vieze dingen zou die meneer eigenlijk met kinderen doen? Misschien wel aan hun plassertje zitten. Dat doet Rick altijd bij mij als hij op me past en dat vind ik niet fijn. Nee, het is vast iets anders, want op Rick zijn pappa en mamma nooit boos. Als ik zeg dat ik hem stom vind, zeggen zij dat ik hem lief moet vinden omdat hij mamma’s broer is. Mam, ik wil ook een ei, net als Deveney. Kijk, het geel druipt helemaal langs het raam. Dat vindt die meneer zeker vies en dan rot hij tenminste op. Pappa zegt, dat we dan weer een veilige buurt hebben met allemaal nette mensen!”

Je zult het maar zijn.

 

Reacties: