portret Charlotte Glorie  

Charlotte Glorie

luisterliedjes en conferences

voorpagina · biografie · de cd · concerten · gastenboek · columns . contact

05-09-2011
Liefdeslied

Sorry hoor! Ik zou een diepgravende column schrijven over gezichtscorrecties, maar die houd je tegoed. Dat ik nu zonder onderbrekingen een paar redelijke zinnen weet te produceren, mag een wonder heten. Het is me al in geen tijden overkomen, maar sinds eergisteren heb ik het weer eens ouderwets te pakken. Ik hoorde HEM en ik was verkocht. Mijn hart sprong op en ik dacht alleen nog maar: “Dit is HEM! Hier heb ik jaren op gewacht. HIJ is zo nieuw en toch zo bekend. Wat een zaligheid om naar HEM te luisteren.” Werken, slapen, zelfs lezen, niks lukt! Dag en nacht zingt HIJ door mijn hoofd en herhaal ik in gedachten al ZIJN woorden. Dat ik als 40-plusser nog steeds zo heftig en plotseling verliefd kan worden…! Ik voel me weer jong.

Oh, ik vergeet mijn geliefde helemaal aan je voor te stellen. HIJ heet “Sterker nu dan ooit”. Wat een lied! Dat ritme, die melodie, die tekst, die stembuigingen van Nick en Thomas, dat gekke tubaatje tijdens het woord “Verkwanseld”… Waarom is dit nu pas in mijn leven gekomen? Ik snap niet dat alle mensen hun gewone gang blijven gaan in plaats van alleen nog maar HEM te draaien. Iedereen moet HEM toch mooi vinden? Nou ja, dat is ook wel zo, want HIJ staat op nummer 1 in de Mega Top 50. Toch weet ik zeker dat al die mensen die HEM kopen of downloaden niet zoveel van HEM houden als ik. Hebben zij oor voor die subtiele tromroffeltjes in ZIJN intro? Valt hun de modulatie van E naar Fis tussen ZIJN couplet en ZIJN refrein op? Horen zij dat de eerste en derde regel van ZIJN refrein bijna hetzelfde zijn maar net even anders? Vast niet. Ik ben de enige die al ZIJN unieke eigenschappen ten volle naar waarde weet te schatten. HIJ is van mij, alleen van  mij!

Waarom ben ik eigenlijk zo stinkend jaloers? HIJ is er, precies op de momenten dat ik dat wil. Vroeger, als ik verliefd was op een lied, zat ik uren te wachten tot het eindelijk op de radio kwam en dan rende ik naar mijn cassetterecorder, maar dan was ik natuurlijk net te laat om het op te nemen en uit frustratie hoorde ik het lied dan maar half. Lang leve YouTube! Met één druk op de knop is HIJ bij me. Eergisteren heb ik HEM 47 keer gedraaid, gisteren 72 keer en vandaag al 113. Als ik zo doorga, moet ik volgende week al mijn optredens afzeggen. En het heerlijke is dat HIJ niets van mij verwacht. HIJ laat geen stinkende sokken op de badkamervloer slingeren, moppert niet over files en laat me niet wachten met het eten. Ik hoef niets anders te doen dan te zwelgen in HEM en in het fijne gevoel dat HIJ bij me opwekt. Hij geeft gul, ik neem gulzig. 

En als ik even geen behoefte aan HEM heb, draai ik HEM gewoon niet. Ik kan het me niet voorstellen, want ik lust nu wel pap van HEM, maar Zoals dat nu eenmaal gaat, zal ook deze verliefdheid na een tijdje wel afzakken en wordt HIJ gewoon. Dan kan het zijn dat HIJ me gaat vervelen of zelfs tegenstaan. Want tja, nu vind ik het fijn dat HIJ er voor me is, onveranderlijk als altijd, maar dat kan ook saai worden: weer dat roffeltje en nooit eens een saxofoontje in plaats van dat eeuwige tubaatje. ZIJN woordenschat is zeer beperkt, ZIJN tekst is eigenlijk nogal verwarrend en ik kan Nick en Thomas soms niet goed verstaan, maar liefde maakt doof.

Eens zullen mijn oren opengaan. Ik wil proberen me dan niet te ergeren aan ZIJN tekortkomingen, maar van ze te houden omdat ze een deel van HEM zijn. Tegen die tijd is HIJ me zo vertrouwd dat ik HEM ook zonder computer kan horen. Dan hebben ieder woord en elke toon van HEM allang een plaats gevonden in mijn hoofd en in mijn hart, tussen al die andere liedjes, die mijn wegwijzers, mijn inspiratiebronnen, mijn vrienden zijn. Gezellige boel is het daar joh! Alle liederen gunnen elkaar een plek, omdat ze weten dat elk van hen op zijn eigen manier de rest van mijn leven waardevol voor me zal zijn. Als HIJ daar eenmaal zit, zal ik me vaak niet eens bewust van HEM zijn, maar als ik ZIJN vrolijkheid, ZIJN ironie en ZIJN stuwende kracht nodig heb om me vooruit te helpen, dan zal HIJ er voor me zijn. Dat is liefde! Maar voorlopig ben ik alleen nog maar verliefd. Hoog tijd voor de 114de keer!

Reacties: