portret Charlotte Glorie  

Charlotte Glorie

luisterliedjes en conferences

voorpagina · biografie · de cd's · concerten · gastenboek · columns . contact

Columns

Regelmatig schrijft Charlotte Glorie een column over wat haar raakt, wat ze beleeft en wat haar opvalt in de actualiteit. Geniet van Charlottes humor, diepgang, taalgevoel en spitsvondigheid! Laat gerust een reactie achter.

Hieronder vindt u de columns die tot nu toe zijn verschenen:

31-12-2012
Oud en nieuw
Bij alle besjes hier in de koffiekamer van het revalidatiecentrum blijken de hormonen nog flink te razen. “Richard, Richard,” klinkt het vleiend, dwingend, giechelend, hoopvol uit talloze verschrompelde monden.
Lees column

Reageer
20-11-2012
De geur van God
“Ik was laatst in zo’n modern, multifunctioneel kerkgebouw, waar niet alleen de eredienst gehouden wordt, maar ook een handwerksoos en een peuterspeelzaal. Nou, in zo’n buurthuis, daar woont God niet!”
Lees column

Reageer
20-10-2012
Handboek
Stel je voor: bij het ene reisbureau steek ik enthousiast mijn hand uit, maar hij zwaait doelloos rond omdat hij niet wordt gezien of, nog erger, hij beroert plotseling een naar voren stekende ballonbuik.
Lees column

Reageer
20-09-2012
Mannen over de vloer
Ineens realiseren de mannen zich met een hoorbare schok dat ik geen gewone vrouw ben maar een blinde. Mijn luchtige opmerking dat ik er niet mee zit als ze gewoon “Gezien” zeggen, sorteert geen effect.
Lees column

Reageer
20-08-2012
Magische stickers
Of neem die kerel die compleet betoverd wordt door de prachtige stem die opklinkt vanaf een tafeltje verderop in het restaurant. Zijn verlangen verblindt hem zo dat hij  geen oog heeft voor de rolstoel waarin het nachtegaaltje zit.  
Lees column

Reageer
20-07-2012
Van waarde
Wie heeft er werk waarbij hij de hele dag in de zon liederen zit te zingen en niet alleen van het heerlijkste eten en drinken kan genieten, maar vooral van veel aandacht en applaus? Ik, zei de gek! Of liever: Ik, zei de gelukkige.
Lees column

Reageer
20-06-2012
Ribbeltjesvrijheid
Hoera! Ik heb, al is het maar voor een maandje, een echte baan, iets wat voor een blinde in deze steeds meer geautomatiseerde wereld bepaald niet vanzelfsprekend is. Voor deze job ben ik niet gewoon aangenomen, maar gecast.
Lees column

Reageer
20-05-2012
Rotzakje
“Sorry tante Lot, die thee duurde lang, maar dat kwam door dat rotzakje.” Hij bedoelt vast niet zichzelf. Een verstrooide puber is hij, maar een rotzakje? Absoluut niet. 
Lees column

Reageer
20-04-2012
Mini-momenten
Misschien missen we wel het avontuur dat de struggle for life met zich meebracht en zoeken kinderen die spanning nu bijvoorbeeld in het verzamelen van mini’s. “Zou ik volgende week de sinaasappel hebben?”
Lees column

Reageer
20-03-2012
Heel genezend
Ik wil genezen, niet van mijn blindheid, maar van de vrouw die zegt: “Het is zo druk in de trein. Neemt u de volgende maar. U hebt toch geen haast!”
Lees column

Reageer
20-02-2012
MOE!
Heeft u overlast van zgn. MOE-landers? Deze website biedt u een platform om uw klachten te melden. Deze klachten zullen wij in kaart brengen en de resultaten daarvan aanbieden aan de minister van sociale zaken en werkgelegenheid.
Lees column

Reageer
20-01-2012
Moed in mijn bloed
De tijdloosheid begint. Ik hoef alleen maar te zitten en te wachten en de drukte van kinderen naar school helpen en aan mijn nieuwe cd werken van me af te laten vallen en toch heb ik het gevoel dat ik iets zinnigs en altruïstisch aan het doen ben.
Lees column

Reageer
12-12-2011
Geaccepteerd
Ik denk dat God niet voor niks Zijn zoon toevertrouwde aan Jozef en Maria. Hij koos niet voor het perfecte gezin met de onkreukbare reputatie, het hoge inkomen en het gespreide bedje.
Lees column

Reageer
28-11-2011
Etiketje
Dertig jaar geleden moest je mee met de stroom. Als jij niet uit boeken vol woorden kon leren, maar wel via plaatjes en beelden, kreeg je het etiketje “is sloom en begrijpt weinig” opgeplakt en was je enige extra inspanning van de juf niet waard.
Lees column

Reageer
14-11-2011
Sinterbram
Als kind van zes had ik door dat de Sinterklaas op het blindeninstituut in Grave met een zachte ‘G’ sprak, terwijl de Goedheiligman in mijn woonplaats Egmond een Noord-Hollandse tongval had.
Lees column

Reageer
31-10-2011
Terug?
Ik heb geen duidelijk beeld van hoe een blinde zich moet gedragen en de buitenwereld ook niet. Dus zoek ik met vallen en opstaan mijn weg, waarbij ik soms keihard tegen mijn grenzen aan loop en soms onvermoede mogelijkheden ontdek. 
Lees column

Reageer
17-10-2011
Rust in karton
Ik houd ervan als processen hun natuurlijke loop hebben en als dingen de rust krijgen om te rijpen. Ik denk dat mijn ziel pas echt rust vindt als mijn lichaam niet wordt gehaast bij het afscheid nemen van de aarde.
Lees column

Reageer
03-10-2011
Volmaakt uniek
Mijn kind mag niet de dupe zijn van het feit dat ze een blinde moeder heeft. Voor geen goud wil ik dat ze zich schaamt en zich lelijk voelt en zeker niet door mijn nalatigheid.
Lees column

Reageer
19-09-2011
Je zult het maar zijn
“Opzouten moet ie, maakt niet uit waarheen. Wij willen dat alle mensen in onze buurt prettig met elkaar samen leven. We voeden onze kinderen op tot goede burgers toch? Prima Dylan, roep maar klootzak door zijn brievenbus. Nog harder!”
Lees column

Reageer
05-09-2011
Liefdeslied
Werken, slapen, zelfs lezen, niks lukt! Dag en nacht zingt HIJ door mijn hoofd en herhaal ik in gedachten al ZIJN woorden. Dat ik als 40-plusser nog steeds zo heftig en plotseling verliefd kan worden…! Ik voel me weer jong.
Lees column

Reageer

22-08-2011
Lichaamstaal
Ik, die mijn mening over mensen altijd vorm op basis van hun woordgebruik en intonatie, vertrouw me bij deze hachelijke onderneming toe aan een man van wie ik nauwelijks de stem heb gehoord (…) en ik voel me er nog volkomen veilig bij ook.
Lees column

Reageer

08-08-2011
Airco-terreur
Wat mij betreft blijft de airco uit en laten de mannen deo en aftershave achterwege, zodat hun lichaamsgeuren ongehinderd vrijkomen. Nou ja, alleen mannen die ik lekker vind ruiken natuurlijk!
Lees column
Reageer
25-07-2011
Het foute jullie
“Jullie willen toch liever niet geholpen worden?” vragen jullie vaak aan mij als ik op zoek ben naar de deur van de trein. Wie wordt er bedoeld met “jullie”? Vrouwen van veertig? Katholieken? Moeders?
Lees column
Reageer
11-07-2011
Creatief met kunst
Ik wil dat mijn kunst serieus genomen wordt en dat de mensen mij, de kunstenaar, er geld voor willen geven, zoals ze ook de bakker betalen voor zijn brood.
Lees column
Reageer
27-06-2011
Normaal
“Straks komt Sophie,” kondigt Wouter aan, “Mam, kleed je niet te Sjonnie. Dus trek geen ouwe zakkerige joggingbroek aan en zeker geen kort shirt, want dan ziet ze je bouwvakkersdecolleté. Gedraag je alsjeblieft normaal.”
Lees column
Reageer
13-06-2011
Gebonden personen
Waar zijn ze in Den Haag in godsnaam mee bezig? Enerzijds worden alle uitkeringen wegbezuinigd en moet iedereen aan het werk en anderzijds moeten mensen tijd hebben om voor hun zieke of gehandicapte naasten te zorgen.
Lees column
Reageer
30-05-2011
Alleen
Hoe goed ik haar ook ken, ik zal nooit helemaal weten hoe mijn vriendin zich voelt, waar zij tegenaan loopt en waar ze prima mee kan leven. Je volledig in een ander verplaatsen is niet te doen.
Lees column
Reageer
16-05-2011
Alles voor een piek
“Het valt me op dat wij, als we het hebben over wat ons echt gelukkig maakt, dingen uit onze jeugd noemen. En dat terwijl we nu ook een prima leven hebben. Hoe kan dat toch?“
Lees column
Reageer
02-05-2011
See you!
Op tv vind ik mensen met Down geweldig, maar als ze op onverwachte momenten in mijn dagelijks leven opduiken met hun aanhankelijkheid en hun lichaamssappen, dan vraagt het meer van mijn acceptatievermogen om tolerant te zijn.
Lees column
Reageer

18-04-2011
Klantvriendelijk
Of ze me zo dan goed geholpen heeft, durft ze te vragen. “Nee, absoluut niet,” snauw ik. Na een vrolijk “dan wens ik u nog een fijne dag” hangt ze op.
Lees column
Reageer

04-04-2011
Liever blind
Voor mij bestaat een musical normaliter alleen maar uit geluiden. Nu ik minutieus alle decorstukken en rekwisieten heb betast, word ik mij pijnlijk bewust van alles wat ik nooit te zien krijg, niet alleen tijdens een musical, maar in het hele leven.
Lees column
Reageer

21-03-2011
Super trouper
Vergenoegd bijt ik in de reep die ik vandaag na mijn laatste optreden kreeg. In brailleletters van chocola staat er “Bedankt” op. “Wat een bijzondere momenten in een week tijd,” denk ik.
Lees column
Reageer

07-03-2011
Grote mamma

Dan voel ik plotseling de armen van mijn jongen om me heen. Hij is terug! Ik trek zijn hoofd naar beneden en kus het kriebelige puberdons op zijn wangen. Een kruidige geur vult mijn neus. Is dat nog een vleugje Ethiopisch eten?
Lees column
Reageer

21-02-2011
Zuster Linda
Als kind wilde ik kloosterzuster worden. Dan zou ik tenminste van die belachelijke naam Charlotte verlost zijn. Net als mijn lievelingszuster eerst Truus heten, naar het klooster gaan en je dan Gabriël mogen noemen, dat wilde ik ook wel! Zuster Linda zou ik worden.
Lees column
Reageer

07-02-2-11
Omver
Dankzij het feit dat mijn ouders voor mijn vrijheid hebben gevochten, voel ik me nu vrij genoeg om op het podium te zeggen wat ik denk. Maar durf ik die vrijheid ook te gebruiken om systemen omver te werpen, zoals de Egyptenaren nu doen?
Lees column
Reageer

24-01-2011
Hier en nu
  
Er worden miljarden gepompt in medisch onderzoek dat misschien pas wat oplevert voor mensen die nog geboren moeten worden. Waarom is er dan geen geld om Brandon, die hier en nu eenberoep op ons doet, intensief te laten begeleiden?
Lees column
Reageer
10-01-2011
Familie zonder gedoe?

"Terwijl ik op 1 januari de enorme after-party-puinhoop liep op te ruimen, dacht ik: “Een familie zonder gedoe, die me alleen maar voordeel oplevert, dat lijkt me wel wat!”
Lees column
Reageer